Türkiye’de e-Devlet üzerinden pek çok işlem çevrim içi yapılabiliyor. Ancak bazı resmi işlemlerde fiziksel kimlik kartı ve çeşitli belgeler hâlâ gerekiyor.
Yeni geliştirilecek ulusal dijital kimlik cüzdanı, bu zorunluluğu azaltabilecek yeni bir dönemin kapısını aralayabilir.
2027 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda yer alan bilgilere göre, ulusal dijital kimlik cüzdanının ilk örneği 2027 yılında geliştirilecek.
Sistem, pilot bir yükseköğretim kurumunda test edilecek. İlk aşamada temel kimlik bilgilerinin ve diploma belgelerinin dijital cüzdana eklenmesi planlanıyor.

HANGİ BELGELER DİJİTAL ORTAMA TAŞINACAK?
Siber Güvenlik Başkanlığının sorumluluğunda yürütülecek projede İçişleri Bakanlığı ve ilgili kamu kurumları da görev alacak. Çalışmalar ilerledikçe sisteme yeni özelliklerin eklenmesi hedefleniyor.
Dijital kimlik cüzdanı, resmi belgelerin dijital ortamda saklanmasını ve gerektiğinde doğrulanmasını sağlayabilir.
Ancak sistemin hangi belgeleri kapsayacağı, nasıl kullanılacağı ve vatandaşların erişimine ne zaman açılacağı henüz açıklanmadı. Bu nedenle fiziksel kimlik kartlarının tamamen devreden çıkacağına ilişkin kesinleşmiş bir bilgi bulunmuyor.