PlayStation 5 kullanıcıları, son günlerde dikkat çekici bir değişikliği tartışıyor. Ortaya çıkan bilgilere göre, özellikle Mart 2026 sonrası satın alınan dijital oyunlar için sistemin her 30 günde bir internet bağlantısı üzerinden lisans doğrulaması yaptığı iddia ediliyor.
Bazı kullanıcı raporlarına göre, bu süre aşılırsa oyunlar geçici olarak erişilemez hale geliyor ve yeniden oynanabilmesi için konsolun internete bağlanması gerekiyor.
Bu gelişmenin en kritik noktası ise Sony tarafından henüz net bir şekilde doğrulanmamış olması. Sektörde dolaşan bilgiler, bunun yeni bir DRM (dijital hak yönetimi) sistemi olabileceğini öne sürerken, bazı kaynaklar bunun bir yazılım hatası olabileceğini de ifade ediyor.

ESKİ OYUNLAR ETKİLENMEYEBİLİR
İddialara göre bu sistem yalnızca yeni satın alınan dijital oyunları kapsıyor. Daha önce kütüphaneye eklenen oyunların bu kontrol mekanizmasından etkilenmediği belirtiliyor.
Ayrıca bazı testlerde, internet bağlantısı kesilen cihazlarda oyunların açılmadığı ve bağlantı sağlandığında erişimin geri geldiği gözlemlendi.
Gelişme, oyun dünyasında ciddi bir tartışma başlatmış durumda. Sürekli internet bağlantısı kullanan oyuncular için bu durum pratikte bir değişiklik yaratmazken, çevrimdışı oyun deneyimine önem veren kullanıcılar bu sistemi “dijital sahiplik” açısından riskli buluyor.
Bazı oyuncular, bu yaklaşımı geçmişte büyük tepki çeken “always online” (sürekli çevrimiçi) sistemlerine benzetiyor.
Şu an için bu uygulamanın kalıcı bir politika mı yoksa geçici bir teknik sorun mu olduğu netleşmiş değil. Sony cephesinden gelecek resmî açıklama, tartışmanın seyrini belirleyecek.