Hyundai ile Waymo el sıkıştı: 50 bin otonom IONIQ 5 üretilecek!

Güney Koreli otomotiv devi Hyundai Motor Company’nin, Alphabet bünyesindeki otonom sürüş girişimi Waymo ile robotaksi sektörünün dengelerini değiştirebilecek büyük bir tedarik anlaşması üzerinde çalıştığı bildiriliyor.

Sektör kaynaklarına göre anlaşma kapsamında Hyundai, 2028 yılına kadar Waymo’ya yaklaşık 2,5 milyar dolar değerinde 50 bin adet otonom donanıma uyumlu araç teslim etmeyi planlıyor.

Anlaşmanın merkezinde, elektrikli Hyundai IONIQ 5 modeli yer alıyor. Araçların ABD’nin Georgia eyaletindeki Hyundai Metaplant America tesisinde, Waymo’nun otonom sürüş sistemlerine özel olarak uyarlanmış seri üretimle imal edilmesi öngörülüyor.

IONIQ 5’in 800 voltluk elektrik mimarisi ve ultra hızlı şarj kapasitesi, ticari robotaksi filoları için operasyonel verimlilik açısından önemli bir avantaj sunuyor.

Picture background

20’DEN FAZLA YENİ ŞEHİRLE GENİŞLETME HEDEFLENİYOR

Kısa süre önce milyarlarca dolarlık yeni yatırım alan Waymo, hizmet ağını Tokyo ve Londra dahil olmak üzere 20’den fazla yeni şehre genişletmeyi hedefliyor.

Yeni teslim edilecek IONIQ 5’lerin, şirket filosundaki üretimi sona eren Jaguar I-PACE modellerinin yerini alması ve büyüme stratejisinin temelini oluşturması bekleniyor.

Bu hamle, Waymo’nun ölçeklenebilir robotaksi operasyonları kurma iddiasını güçlendirirken, otonom sürüş alanında Tesla ile süren rekabette de stratejik bir mesaj olarak yorumlanıyor.

Araçların ABD’de üretilecek olması ise ithalat vergilerinden kaçınarak maliyet avantajı sağlayabilir. Uzmanlara göre söz konusu iş birliği, otonom ulaşımın ticarileşme sürecinde önemli bir dönüm noktası olabilir.

Paylaş
Teknoloji Turu'nu Google'da kaynak olarak ekle