Honda’da çapıcı karar! 2 ülkede otomobil üretimini durduruyor

Japon otomotiv devi Honda Motor, küresel çip tedarik zincirindeki sorunlar nedeniyle Japonya ve Çin’deki bazı fabrikalarında üretimi geçici olarak durduracağını açıkladı.

Bloomberg ve yerel kaynaklara göre söz konusu kararın, sektörde devam eden yarı iletken krizi ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Şirketin planına göre Japonya’daki üretim tesisleri 5 ve 6 Ocak 2026 tarihlerinde tamamen duracak. Çin’deki ortak girişimi Guangqi Honda’ya ait üç fabrika ise 29 Aralık 2025 ile 2 Ocak 2026 arasında araç üretimini askıya alacak.

ÜRETİM TAKVİMİ YENİDEN DEĞERLENDİRİLEBİLİR

Honda, yılın son döneminde çip tedarikinde sınırlı iyileşmeler beklemiş olsa da, yarı iletken üretimindeki aksaklıkların hâlâ tam olarak giderilememesi nedeniyle bu tür ayarlamalara gitmek zorunda kaldı. Bu durum, global otomotiv sektöründeki çip krizi etkilerinin hala sürdüğünü gösteriyor.

Özellikle Çin’de Nexperia gibi yarı iletken tedarikçilerle yaşanan tedarik zinciri sorunları, parçaların zamanında teslim edilmesini zorlaştırıyor ve üretim planlarını doğrudan etkiliyor. Bu gelişmeler, Honda’nın 2026 üretim takvimini de yeniden değerlendirmesine neden olabilir.

Paylaş
Teknoloji Turu'nu Google'da kaynak olarak ekle