Oyun tutkunları dikkat! Şiddet içerikli oyunlara vergi getirilmesi planlanıyor

Meksika Hükümeti, video oyunlarına yönelik yeni bir yasa teklifiyle dünya gündeminde büyük bir yankıya neden oldu.

Sunulan yeni yasa teklifi Ülkenin Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Onaylanan yasa teklifiyle birlikte, şiddet içerikli olarak sınıflandırılan video oyunlarına %8 oranında ek vergi dönemini başlatacak.

Henüz yasalaşmamış olan bu teklif, hem fiziksel hem de dijital olarak satılan oyunları ve oyun içi satın alımları kapsayacak şekilde tasarlanmış halde.

SIRA SENATO ONAYINDA

Meksika hükümeti, şiddet ve yetişkin içerikli video oyunlarına yönelik yeni bir vergi planını gündeme taşıdı. Hedefte, ülkenin kendi oyun yaş sınıflandırma sisteminde ‘C’ ve ‘D’ kategorisindeki oyunlar bulunuyor.

‘C’ derecelendirmesi, 18 yaş ve üzeri oyuncular için uygun görülen, şiddet, kan ve orta düzeyde cinsel içerik barındıran oyunları kapsıyor. ‘D’ derecelendirmesi ise yalnızca yetişkinlere yönelik yapımları işaret ediyor ve uzun süreli şiddet veya cinsel sahneleri içeren oyunları kapsıyor.

Bu sınıflandırmalar, uluslararası ESRB sistemindeki “Mature” ve “Adults Only” kategorilerine benzerlik gösteriyor.

Hazine Bakanlığı, vergi teklifinin gerekçesini bazı akademik çalışmalara dayandırıyor. Bakanlığın raporunda, şiddet içerikli oyunların ergenler arasında saldırganlık ve sosyal izolasyon riskini artırabileceği iddia ediliyor. Ancak raporda referans verilen 2012 tarihli bir çalışma, video oyunlarının motor beceriler ve dayanıklılık geliştirme gibi olumlu etkilerini de vurguluyor.

Teklif, Temsilciler Meclisi’nden geçti ve şimdi sırada Senato var. Yasalaşması durumunda, Meksika’da şiddet içerikli oyunların fiyatlarında artış yaşanması bekleniyor. Bu adımın oyuncular ve oyun geliştiricileri üzerindeki etkisi ise tartışma konusu olmaya devam ediyor.

Paylaş
Teknoloji Turu'nu Google'da kaynak olarak ekle