Tesla, insansı robot projesi Optimus’ta kritik bir eşiği aştı. Şirket, Optimus’un artık yalnızca bir Ar-Ge projesi olmadığını ve 3. Nesil robotlardan 1.000’den fazlasının aktif olarak üretim hatlarında görev yaptığını açıkladı.
Robotlar ağırlıklı olarak Teksas Gigafactory ve Fremont tesislerinde, daha önce insan işçilerin yürüttüğü otonom görevleri üstleniyor.
Bu adım, genel amaçlı insansı robotların yüksek hızlı üretim ortamlarında ilk büyük ölçekli ticari kullanımı olarak değerlendiriliyor.

Optimus 3. Nesil; gelişmiş aktüatörlere sahip kiriş tahrikli yapısı, dokunsal sensörlerle donatılmış 22 serbestlik dereceli elleri ve kırılgan parçalarla ağır bileşenleri aynı hassasiyetle kavrayabilen kontrol sistemiyle öne çıkıyor.
TEK ŞARJLA 8-10 ÇALIŞABİLİYORLAR
Robotun “beyni” ise Tesla’nın otonom sürüş yazılımından evrilen FSD-v15 sinir mimarisi. “Fiziksel yapay zeka” yaklaşımıyla Optimus, görevleri kodlanarak değil; insan işçilerin videolarını izleyerek öğreniyor. Bu sayede haftalar süren entegrasyonlar saatler seviyesine iniyor.

Sahadaki bu atılım, rekabeti de hızlandırdı. Boston Dynamics Atlas’ın seri üretimini Hyundai ve Alphabet tesislerine taşırken, Figure AI destekçilerinin arasında Microsoft ve NVIDIA bulunuyor; BMW ile ortak çalışmalar sürüyor. Tesla ise 2026 sonuna kadar 50 bin Optimus üretmeyi ve Austin’de planlanan “Optimus Megafactory” ile ölçeği katlamayı hedefliyor.
Tek şarjla 8–10 saat çalışma süresi sunan mevcut modellerde dayanıklılık hâlâ geliştirilen bir alan. Buna karşın hedeflenen 20 bin dolar seviyesindeki üretim maliyeti, analistlere göre Optimus’u uzun vadede Tesla’nın otomotiv işinden bile daha değerli bir kol haline getirebilir.