Fransa'da çocuk ve gençlerin dijital kullanımına yönelik önemli bir düzenleme hayata geçiriliyor.
Fransa Ulusal Meclisi, 15 yaş altındaki çocukların sosyal medya kullanımını yasaklayan ve okullarda cep telefonu kullanımının kaldırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.
Düzenleme, yürürlüğe girebilmesi için Senato’nun onayını bekliyor. Kabul edilen tasarıya göre, 15 yaşın altındaki çocukların sosyal medya platformlarına erişimi sınırlandırılacak.
Facebook, Instagram, TikTok ve benzeri platformların yaş doğrulama sistemlerini güçlendirmesi zorunlu hale gelecek. Kurallara uymayan şirketlere ise ağır yaptırımlar uygulanabilecek. Düzenleme yalnızca sosyal medyayla sınırlı kalmıyor.

Tasarı kapsamında liselerde cep telefonu kullanımı da tamamen kaldırılıyor. Uygulamanın, öğrencilerin derslere odaklanmasını artırmak ve dijital bağımlılıkla mücadele etmek amacıyla hayata geçirileceği belirtiliyor.
Fransız hükümeti, yasa teklifinin özellikle çocukların ruh sağlığını korumayı hedeflediğini vurguluyor. Yetkililer, erken yaşta sosyal medya kullanımının dikkat dağınıklığı, siber zorbalık ve psikolojik sorunlara yol açtığını savunuyor.
Tasarı şimdi Senato’nun gündemine taşınacak. Senato'dan da onay alması halinde düzenlemenin önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Fransa'nın bu adımı, Avrupa’da çocukların dijital dünyada korunmasına yönelik en kapsamlı yasal düzenlemelerden biri olarak değerlendiriliyor.