Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen 18. Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda yaptığı açıklamalarda, Türkiye’nin siber güvenlik alanındaki güncel çalışmalarını ve alınan önlemleri paylaştı.
Bakan Uraloğlu, 2025 yılı Ekim ayı itibarıyla 74 bin 594 zararlı bağlantının altyapı seviyesinde erişime engellendiğini belirtti. Ayrıca, 306 güvenlik bildirimi yayımlanarak ilgili kurumlarla paylaşıldığını ifade etti.
Sadece son bir haftada 502 bini aşkın zararlı internet adresine erişimin engellendiğini vurgulayan Uraloğlu, Türkiye’nin dijital güvenlik alanında aktif bir mücadele yürüttüğünü aktardı.

YAPAY ZEKA OTOMATİK TESPİT EDİYOR
Uraloğlu’nun paylaştığı verilere göre, Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) tarafından geliştirilen yapay zeka sistemi, zararlı bağlantıları otomatik olarak tespit ediyor.
Bu sistem sayesinde vatandaşları hedef alan dolandırıcılık ve oltalama (phishing) siteleri hızla tespit edilerek engelleniyor. Erişime kapatılan alan adlarının yüzde 99’a yakınının dolandırıcılık amacıyla kurulan sitelerden oluştuğu belirtildi.
Bakan ayrıca, işletmeciler tarafından iletilen raporlara değinerek, 2024 yılında 215 binden fazla, 2025 yılı Ekim ayı itibarıyla ise 182 bini aşkın siber saldırının tespit edilip engellendiğini açıkladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin siber tehditlere karşı güçlü bir altyapıya sahip olduğunu belirterek, “Geliştirdiğimiz yerli yapay zekâ çözümleri sayesinde zararlı bağlantıları anında tespit edip, vatandaşlarımızın dijital güvenliğini koruyoruz” ifadelerini kullandı.